Dopiero zaczynasz swoją przygodę ze świadomą pielęgnacją włosów i boisz się takich terminów jak plopping, porowatość czy humektanty? Dziś dowiesz się jak przeprowadzić kurację proteinową, czym są białka i dlaczego są tak ważne we włosach?
Spis treści:
- Proteiny – czym są?
- Proteinowanie włosów – jak to działa i co to daje?
- Przeproteinowane włosy działaj z umiarem, można przesadzić!
Proteiny – czym są?
Czy chętnie przeglądasz wszystkie internetowe grupy i fora związane z pielęgnacją włosów? W takim razie wiesz że temat białka będzie prawdopodobnie często poruszany. Być może słyszałeś nawet radę, że twoje zniszczone włosy tego potrzebują. Tylko czy naprawdę wiesz, czym właściwie są białka? Spieszymy się z wyjaśnieniami!
Białka to sekwencje aminokwasów, które są podstawowymi elementami budulcowymi ludzkiego ciała – w tym włosów. Odpowiadają za odnawianie, odbudowę i naprawę struktury włókien. Proteiny włosów mają duży wpływ – te wielkocząsteczkowe biopolimery pomagają podkreślić ich naturalny skręt, nadać objętość i zdrowy, pożądany połysk.
Białka można podzielić na trzy różne grupy: aminokwasy, które mają najmniejsze cząsteczki, białka hydrolizowane, czyli tzw. białka o małych cząstkach i białka wielkocząsteczkowe.
Aminokwasy
Pierwsza grupa białek to aminokwasy. Ta grupa odpowiada głównie za szybszy wzrost włosów i zapobiega ich wypadaniu.
- Argininę – Stymulując syntezę tlenku azotu, przyspiesza wzrost włosów.
- Metioninę – Nie tylko kontroluje szybki wzrost włosów, ale także wpływa na ich kondycję.
- Cysteinę – jest niezbędny do prawidłowego wzrostu włosów.
- Taurynę – jego brak powoduje przerzedzenie i osłabienie włosów; odpowiednia ilość tauryny zapobiega wypadaniu włosów.
- Tyrozynę – substancja wytwarzająca melaninę, która odpowiada za zabarwianie kolorem włosów.
Proteiny hydrolizowane
Ta grupa białek charakteryzuje się małymi cząstkami. Dzięki temu łatwiej wbudowują się w strukturę włosa i wypełniają uszkodzenia. Hydrolizowane proteiny wzmacniają odporność włókien i uelastyczniają je. Ich wielką zaletą jest to, że nie obciążają włosów.
Do grupy białek hydrolizowanych należą m.in.: hydrolizowana kreatyna, hydrolizowany jedwab, proteiny pszeniczne, a także znane nam w kuchni jajka, jogurt i kefir.
Proteiny wielocząsteczkowe
Ostatnia grupa białek to białka wielocząsteczkowe. Odpowiadają za dociążenie włosów, nadając im gładkość, połysk i elastyczność.
Białka makrocząsteczkowe obejmują m.in. elastyna, keratyna, kolagen, jedwab i proteiny mleka.
Oprócz powyższego podziału, białka włosów można nawet rozdzielić na jeszcze inny sposób – zwierzęce i roślinne. Ta podział może być szczególnie przydatna dla wszystkich osób, które w pielęgnacji włosów stosują wegańskie kosmetyki.
Białka roślinne to: owies, soja, pszenica i kukurydza. Pochodzenia zwierzęcego mogą być: keratyna, kolagen, jedwab lub białka mleka.

Kuracja proteinowa jak ją stosować – uniknij przeproteinowania
Teraz, kiedy już wiesz, czym są białka, jest jeszcze jedna ważna rzecz do wyjaśnienia: w jaki sposób włączasz białka do codziennej pielęgnacji włosów?
Dodanie białka do włosów to nic innego jak dostarczanie im odpowiednich produktów. Na rynku dostępne są maseczki, szampony i odżywki białkowe. Szukając odpowiednich kosmetyków, pamiętaj, że istnieją dwie dodatkowe grupy produktów do pielęgnacji włosów: emolienty (tłuszcze) i środki nawilżające (higroskopijne, czyli substancje zatrzymujące wodę).
Proteiny na włosy – komu są potrzebne?
Proteiny intensywnie odnawiają i odbudowują włosy, dlatego są szczególnie polecane osobom z włosami zniszczonymi – np. w wyniku koloryzacji czy stylizacji na gorąco. Składniki z tej grupy są bardzo ważne przy bardzo porowatych włosach bardzo puszących się.
Twoje włosy nie zachowują kształtu, nie układają się lub puszą? To kolejny znak, że wołają o białko! Ponadto właściciele takich włosów powinni po nie sięgnąć jeżeli mają tendencję do wypadania, przesuszenia i są bardzo podatne na uszkodzenia: rozdwojonych, złamanych, rozdwojonych końcówek.
Proteiny, jak je stosować? Poprawna kuracja proteinowa
Aby osiągnąć najlepszy efekt, podczas pielęgnacji włosów najpierw należy nałożyć proteiny – najlepiej w formie maski lub balsamu. Następnie kolejno umyj włosy szamponem – użyj humektantów. Ostatnim krokiem w codziennej pielęgnacji pięknych i zdrowych włosów jest delikatny olejek, którego zadaniem jest zatrzymanie wszystkich składników odżywczych we włosach. Zabieg możesz zakończyć naturalną odżywką zmiękczającą.
Proteiny używamy nie częściej niż jeden raz na około 3-5 myć. Trzeba unikać zjawiska niepożądanego czyli, przeproteinowania włosów.
Warto dodać, że jedne włosy uwielbiają białko, a inne potrzebują tylko okazjonalnej kuracji. Reakcja włosa jest bardzo indywidualna, należy obserwować reakcje na stosowanie kuracji i odpowiednio dopasowywać ilość i częstotliwość używania protein.
Przeproteinowane włosy – źle stosowana kuracja proteinowa!
Fascynuje Cię temat proteinowania włosów? Nie zapomnij użyć odpowiedniej ilości białka w swojej kuracji – w przeciwnym razie bardzo prawdopodobne staje się ich przeproteinowanie.
Przeproteinowane włosów to stan, w którym włosy mają więcej białka niż potrzebują. Codziennie myjesz włosy szamponem proteinowym, potem odżywką proteinową, a na koniec serum proteinowym? To za dużo!
Przeproteinowane włosy można łatwo zidentyfikować. Zasadniczo są solidne i gładkie, ale trudno je formować. Inne oznaki zbyt dużej ilości białka we włosach to przyklapnięcie u nasady, puszenie się na końcach i matowość. Przeproteinowane włosy również nie mają naturalnego połysku.
Wystarczy dotknąć włosów, aby odróżnić włosy przeproteinowane od włosów suchych. Suche włókna prawie szeleszczą pod palcami, jak siano i są sztywne. Z drugiej strony włosy Przeproteinowane mogą być nieco lepkie i wilgotne, a nawet puszą się.
Jeśli twoje włosy są przeproteinowane, objawy mogą być bardziej nasilone na końcach. Długie włosy mogą się nawet stopniowo kruszyć! To prawdopodobnie wystarczający powód, aby sprawdzić ilość białka, które dostarczasz swoim włosom!
W jaki sposób uratować włosy przeproteinowane?
Najgorsze się wydarzyło i teraz jesteś posiadaczką włosów przeproteinowanych? Znamy sposób na ocalenie włosów z zbyt duża ilością białek!
Zacznij od dokładnego oczyszczenia włosów. Najłatwiej to zrobić za pomocą szamponu, który zawiera silne detergenty, takie jak SLS lub SLES. Następnie nałóż olejek dopasowany do porowatości twoich włosów. Maska lub balsam pomoże się go zmyć w kolejnym kroku – wybierz produkt, który zawiera środki nawilżające i zmiękczające (humektanty i emolienty). W ostatnim kroku możesz użyć mgiełki lub serum z silikonami na końcówki.